«Ως Ίκαρος, όταν έμπαινα σε αναχαιτίσεις και αερομαχίες, αισθανόμουν ότι εκπροσωπούσα στους ελληνικούς ουρανούς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Πιστεύω ότι με τον ίδιο γνώμονα – την προσφορά στην Πατρίδα μας και το εθνικό συμφέρον – μπορώ να συμμετέχω στην εκπροσώπησή της Πατρίδας μας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και επίτιμος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος ε.α Γιώργος Μπλιούμης. Ο κ. Μπλιούμης αναφέρεται στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ξεκαθαρίζει ότι «δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και δεν βάζουμε σε κανένα τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Μπλιούμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:
Ερ: Κύριε Μπλιούμη μετά από μια επιτυχημένη θητεία στην Πολεμική Αεροπορία την οποία υπηρετήσατε και ως Αρχηγός για τρία χρόνια, κατεβαίνετε στο στίβο της πολιτικής. Γιατί θέλετε να μας εκπροσωπήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο;
Απ: Ως Ίκαρος, όταν έμπαινα σε αναχαιτίσεις και αερομαχίες, αισθανόμουν ότι εκπροσωπούσα στους ελληνικούς ουρανούς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Τό ίδιο και όταν μετείχα στην στην οργάνωση, αλλά και την εκτέλεση επιχειρήσεων Έρευνας – διάσωσης, Αεροδιακομιδών, Αεροπυρόσβεσης. Το ίδιο και ως Αρχηγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας όταν στο πλαίσιο των αποφάσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εργάστηκα για να φέρουμε τα Rafale στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο. Πιστεύω ότι με τον ίδιο γνώμονα -την προσφορά στην Πατρίδα μας και το εθνικό συμφέρον- μπορώ να συμμετέχω στην εκπροσώπησή της Πατρίδας μας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται, άλλωστε, να ληφθούν κατά τη νέα πενταετία ευρωπαϊκές αποφάσεις μείζονος σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ερ: Ποια είναι κατά την εκτίμησή σας τα ζητήματα μείζονος σημασίας που θα κριθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη νέα πενταετία;
Απ: Η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί να πάρει μείζονος σημασίας αποφάσεις για την πορεία της Ευρώπης και -κατ’ επέκταση- για τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα αφορούν, πρωτίστως, τη στρατηγική και ενεργειακή της αυτονομία, την κλιματική κρίση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μεταναστευτικό, την ανταγωνιστικότητα. Έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση πολλών και σημαντικών πτυχών των ζητημάτων αυτών και η χώρα μας οφείλει να είναι στην πρωτοπορία. Το έκανε τα τελευταία χρόνια και μπορεί -με τις πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να συνεχίσει να το κάνει και τώρα. Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή του στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και τη λήψη κοινών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλοι ξέρουν ότι είμαστε τώρα στους πρωτοπόρους για τις αλλαγές που απαιτούνται στην ΚΑΠ. Και όλοι οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση των νέων πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού. Ανταποκρίνονται άλλωστε απόλυτα στο κοινό όραμα για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Αφορούν μια κοινή αμυντική στρατηγική, ένα κοινό ταμείο για αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και μία ασπίδα αντιαεροπορικής προστασίας πάνω απ’ όλη την Ευρώπη.
Ερ: Αισθάνεστε να αλλάζει κάτι στο Αιγαίο; Πως κρίνετε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην παρούσα χρονική στιγμή;
Απ: Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο έχουμε ήρεμα νερά και ανέφελο ουρανό στο Αιγαίο. Έχουμε και κάποιες επιμέρους διμερείς συμφωνίες που αποδίδουν θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε, όμως, αυταπάτες. Δεν έχουμε καμία αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της Άγκυρας. Δεν άλλαξαν οι θέσεις της σε μείζονος σημασίας θέματα. Δεν άλλαξαν όμως -και δεν αλλάζουν- ούτε οι δικές μας εθνικές θέσεις. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, να διευρύνουμε και να αναβαθμίζουμε τις συμμαχίες μας, να καθιστούμε απόρθητα τα σύνορά μας. Δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και δεν βάζουμε σε κανένα τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μόνη εκκρεμής διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Και η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να λυθεί με από κοινού παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που μπορεί να αποφανθεί αποκλειστικά και μόνο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.